Wednesday 4 April 2007

Odboráři ve Škodě Auto vstoupili do stávkové pohotovosti

... Poslední neúspěšné kolo jednání se uskutečnilo v pondělí 2.4.07. Společnost nabídla růst tarifů o 7,5 procenta od 1. dubna letošního roku a o dalších 2,5 procenta v roce příštím. Odbory návrh odmítly, ale nesdělily, jakou minimální výši platů požadují. Povšík pouze připustil, že to je méně než původně požadovaný růst tarifů o 17 procent, který s dalšími požadavky dával celkový růst objemu mezd o 24 procent.

Návrhy automobilky odborům nestačí

Poslední návrh vedení společnosti by znamenal, že by si zaměstnanci, po započítání dalších složek mzdy, tedy variabilní i zaručené části podnikového bonusu, příplatků a osobního ohodnocení, v roce 2008 celkově polepšili o 12,5 procenta, tedy v průměru o 3127 korun měsíčně. Průměrná dělnická mzda v automobilce byla loni podle odborů 22.057 korun.

Odbory v podstatě opakují svůj postup, který zvolily při vyjednávání o mzdách v minulosti. Před dvěma roky, 30. března 2005, dokonce situace dospěla až k tříhodinové výstražné stávce. Pod hrozbou celodenní stávky pak vedení firmy ustoupilo a dohodlo se s odbory na kompromisu. Odbory požadovaly desetiprocentní růst mzdových tarifů, firma nabízela zpočátku nárůst v mezích předpokládané inflace, tedy asi pod tři procenta. Obě strany nakonec uzavřely dvouletou dohodu o sedmiprocentním růstu ... více

No comments: